Uithoud (zijpaden en kolommen)

Uithoud? Wat is dat? Welnu, de inhoud is een overzicht van de hoofdstukken en de uithoud is een overzicht van de zijpaden, de voetstukken[1]antonym van hoofdstuk. Dat zijn blog posts: blog is kort voor weB-LOGboek, post is een bericht, notitie, aantekening. Het is een soort ongeregeld dagboek met columns: COLUMN znw (1) zuil, kolom (2) rubriek, kroniek (3) colonne. KOLOM v [mv: -men] column. Het Engelse woord column is opgenomen in het Nederlands en heeft een specifieke betekenis. De inhoudspagina is ook de homepage, thuis 🏠.

Wappies en zombies

De herkomst van het woord wappie is niet helemaal duidelijk, maar tegenwoordig gebruiken we het vaak om corona anti-vaxers mee aan te duiden.

Vechten

Da tuot que ch'ün po savair ais il pü bön la pasch davair (van alles wat men kan weten is het beste in vrede te leven).

Nootmuskaten

"Martens nutmegged Millie Bright" schreef de Guardian in het verslag van de Europa league vrouwen finale.

Nationalisme

In veel landen is nationalisme heel sterk, het verschijnsel 'Natie' is relatief jong en sommige naties hebben nauwelijks een historische of culturele basis. Nationalisme, nationaal-socialisme, nazi, fascisme, allemaal nauw verwant.

Vrijheid

Vrijheid is fijn, maar niet ten koste van anderen, en zeker niet ten koste van de vrijheid van anderen.

Déjeuner

Letterlijk ont-vasten, stoppen met vasten. In het nederlandse ontbijt is ont een versterking, geen ontkenning, en bijt is je tanden ergens in zetten. Maar waar wij de verbreking van het vasten 's ochtends vroeg doen is het déjeuner ons noenmaal, de lunch.

Dromen

Dromen zijn bedrog. Of toch niet? En wat betekenen ze? Over Zhuang Zi en de vlinder, Helena en het kruis en nog wat.

Etymologie

Zo'n etymologie heet een volksetymologie. Daarnaast is er de morosofische etymologie. En dan is er nog een ander type etymologie, de geconstrueerde etymologie.

Uitbraak

Je zou denken dat het gaat om een viruswaanzin gek, maar dit gebeurde in 1901. Gerard Vissering was op een bootreis waar een geval van builenpest was uitgebroken...

Onthullingen

Ik stuur wel eens een mailtje of berichtje naar de verkeerde persoon, meestal is dat alleen maar grappig, incidenteel kan het wel even het schaamrood doen opwellen.

Kronelijers

Kronelijers zijn een soort klerelijers, maar dan corona in plaats van cholera. Verder hebben we teringlijers, pestwijven en kankerpitten.

Awakaas

Het receipt voor awakaas is heel simpel. Neem het vlees van een net rijpe avocado, voeg enkele druppels citroen toe en sambal naar smaak.

Voetnoten

Voetnoten
1 antonym van hoofdstuk