eten

Galettes bretonnes

De Nederlandse pannekoek, die ook in de VS en zo gegeten wordt, is een zwaar, melig, sompig, maagvullend gerecht. Traditioneel zoet met poedersuiker of appelsiroop, eventueel hartig met spek, maar tegenwoordig als een soort pizza kan alles er op en er in. Flensjes vind ik acceptabeler, vooral als zoet nagerecht. Ezelsoren en drie-in-de-pan weer niet. Nog dikker dan de pannekoek.

Maar als je hartig wilt, ga dan voor een bretonse galette. Ik maak al enkele jaren galettes en heb de techniek verfijnd en alles uitgeprobeerd. Hier is het recept:

voorbereiding

‘s ochtends beslag maken en in goed sluitend bakje of flesje doen
voor twee galettes
1 kopje boekweitmeel (farine de sarrasin) helemaal vol (90g)
1 kopje water vol (145ml)
1 kopje spuitwater (of bier), bijna vol
wit van 1 ei
snufje zout

klaarmaken

bereiding (bij avondeten, als je het bij de lunch wilt eten dan kun je het beslag beter de avond van te voren maken):
zet de ingrediënten klaar: ham, kaas (geraspte gruyère), eieren
beslag omroeren en gelijk verdelen over twee bekers
bilig* heet laten worden
klontje boter laten smelten en met hittebestendige kwast verdelen
beslag zo dun mogelijk uit laten lopen, gebruik spatel
randen krokant laten worden
plak ham erop
spiegelei apart kort bakken en op ham leggen
kaas erover (desgewenst alleen op het wit, kan ook op ham)
randen omvouwen; driehoek is erg leuk maar vierkant kan ook. zorg er daarbij voor dat de eierdooier vrij blijft

Optioneel: leg de galette op non-stick bakalufolie van toppits en schuif de galette enkele minuten onder de grill. Als je er twee maakt kun je ze naast elkaar leggen voor je ze grilt. Heb je geen grill hou de eerste galette dan warm in de oven (niet te heet) tot ook de tweede klaar is.


* De bilig is de traditionele kookplaat uit Bretagne. Als je “bilig” op internet zoekt dan zie bedragen van rond de 300€. Maar als je “crepe maker” zoekt betaal je ongeveer 30€. Ik heb zo’n goedkope en hij werkt prima. Je kunt ook wel een grote koekepan  gebruiken (30cm).  De bilig heeft het voordeel dat hij iets bol staat waardoor het beslag gelijk uitloopt. Aan de andere kant kun je een koekepan optillen en bewegen zodat het beslag zich snel verdeeld. En je kunt de galette er zo uit laten glijden op je bord. De goedkope bilig heeft een anti-aanbak die misschien gassen produceert waar vogeltjes niet tegen kunnen (dodelijk!). Een goedkope koekepan ook waarschijnlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.