cultuur

Fiets

Mr. Bean knalt op zijn e-bike het peloton voorbij

Nederland is fietsland en in de Clinghe is het niet anders. Het wemelt hier van de fietsen. Gezond. Milieubewust. De laatste decennia is het echter mis gegaan. Gedurende lange tijd daalde het aantal verkeersslachtoffers per jaar maar recent stijgt het. De oorzaak: elektrische fietsen. Ouwe knarren die veel harder rijden dan hun reactievermogen kan verantwoorden. Ook levensgevaarlijk voor andere weggebruikers. Maar nog veel erger zijn de momlillen (mannen op middelbare leeftijd in lycra)[1]Engels: mamil, middle aged men in lycraen de wielrenners. De momlillen zijn een ware plaag. Ze denderen in groepen over je heen, rochelen, spugen en schreeuwen daarbij luidkeels. Tempo tempo tempo. Geef me mijn karabijn Jacinto, het land wemelt van de momlillen[2]naar De Rechter, in Lucky Luke 13. De Clinghe ligt juist op een plek waar de echte wielrenners trainen voor de tour de France, en de momlillen fantaseren dat ze ook heel wat mans op de fiets zijn. Auto’s mogen maximaal 30 km/u maar de fietsers gaan met 70 het duin af. Het levert gevaarlijke situaties op, en een wandelaar kan zich beter niet in het strijdgewoel mengen. En dan zijn er de skateboarders. Dat zijn heel vriendelijke en voorzichtige jongelui, als er een auto aankomt springen ze gelijk van hun board, en ook staan er steeds een paar op de uitkijk om te zien of er gevaar is. Alles wat de wielrenners aan beschaving missen vinden we bij de skaters.

Zo is leuk en nuttig
Dit hoort niet in de beschaafde wereld thuis

En dan is er de motorfiets. Bij motorfietsclubs denken we gelijk aan minder prettig volk, maar dat is niet persé het geval. Evengoed, de ronkende motoren die hier op zonnige dagen voorbij rollen mogen van mij ook elders gaan toeren. Gelukkig is het niet zo druk met deze vehikels als met fietsers. Geen vergelijk met de bergen, waar de motorfietsen behoorlijk storend zijn.

motorradonline.de

En over de bergen gesproken, de ontwikkeling van de fietstechnologie heeft gemaakt dat de bergwandelpaden in sommige delen van de wereld onveilig worden gemaakt door diverse soorten cross- en mountainbikes. In sommige gebieden is dat verboden maar andere regio’s volgen een open beleid. Ons favoriete vakantieverblijf in de Alpen is Engiadina (Engadin). Niet alleen prachtige natuur maar ook heerlijke dorpen met typische traditionele huizen. Het dal van de En (Inn) is minder stijl dan andere berggebieden wat het een ideaal wandelgebied maakt voor minder aanstrengende tochten die passen bij dames en heren op zekere leeftijd. Helaas is dat ook voor de mountainbikers aantrekkelijk want op de echt stijle berggeitenpaden is het toch wel erg lastig om te fietsen. Dan loop je voornamelijk met de fiets om je nek te sjouwen. Engiadina grenst aan Italië en is goed bereikbaar. De Italiaan houdt niet van wandelen. Zweefvliegen, parapenten, skiën, snowboarden, en dat soort activiteiten. Juist ja, mountainbiken dus ook. Ongeveer drie kwart van de mountainbikers in Engiadina is Italiaan. Meestal in groepjes vliegen ze voorbij en om te voorkomen dat je in een afgrond wordt gekeild kun je maar beter in een arve klimmen. Ik heb erover gecorrespondeerd met diverse overheidsinstanties, zowel het kantonbestuur als de toeristenorganisaties. Maar kennelijk wegen de inkomsten die de fietsers genereren op tegen het wegblijven van wandelaars. De lokale bevolking weet wel beter! Het excuus is dat met enige wellevendheid het toch mogelijk moet zijn dat beide categorieën naast elkaar bestaan. Wat dat betreft zijn de duinen hier in de buurt prettiger met gescheiden fiets- en wandelpaden. In sommige gebieden zoals de waterleidingduinen mogen fietsers helemaal niet, behalve gehandicapten met speciale vergunning. Helaas wordt je dan weer onder de voet gelopen door puffende joggers. Mij maak je niet wijs dat al die fitnessgekken ook maar een seconde genieten van de natuur die ze onveilig maken.

In het bargoens is een fiets gelijk aan twee rijksdaalders, dus vijf gulden, nu vijf euro. En fietsen is neuken: “Dat niese (jonge vrouw) is bezoles (ziek) van het fietsen”. “En als het fietsen is gedaan dan moet het meisje in de kraam”.[3]W.L.H. Köster-Henke, Boeventaal, Zakwoordenboekje van het Bargoensch of de taal van de jongens van de vlakte, Schaafsma en Brouwer, Dokkum, 1906.

Voetnoten

Voetnoten
1 Engels: mamil, middle aged men in lycra
2 naar De Rechter, in Lucky Luke 13
3 W.L.H. Köster-Henke, Boeventaal, Zakwoordenboekje van het Bargoensch of de taal van de jongens van de vlakte, Schaafsma en Brouwer, Dokkum, 1906.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.