eten

Awakaas

A:waka is klassiek Nahuatl waar avocado van is afgeleid. Kaas is hier een smeersel als in pindakaas. Je kunt ook awapasta zeggen, dat is synoniem. De Engelsen zouden awaboter zeggen. In het Spaans is a:waka guaca geworden (in Mexico uitgesproken als waka), en daarmee maak je het bekende (dip)sausje guacamole (mole=saus). Mijn recept hier is bedoeld als sandwich spread, maar dan liever op een krekker dan in een ongeroosterde tosti. Ik dacht altijd dat een sandwich te maken had met snacks voor aan het strand, maar het is een weerzinwekkende Engelse uitvinding van de graaf van Sandwich. De g aan het begin van guaca wordt in het Mexicaans niet uitgesproken, wat dus correct is in het licht van de oorspronkelijke naam. In ‘spaans’ spaans[1]castilliaansen engels wel, en dat nemen we in Nederland over. Wij hebben die gee als zachte ka niet maar dat geeft niet. Onze gee is als de Franse ‘r’ in rat (un rongeur très nuisible 😃). Dat spreek je dus uit als ga in “ik ga”. De zuid-Nederlanders kunnen dat weer niet, en die maken er een zogenaamde zachte gee van, een glijtoon naar jee.

Het recept voor awakaas is heel simpel. Neem het vlees van een net rijpe avocado, voeg enkele druppels citroen toe en sambal naar smaak. Prak dit goed met een vork. Als je het te zuur vind door de citroen voeg dan wat fijne suiker, zoetstof of stevia toe. Als je het romiger wilt een beetje mayo of room erdoor. Op Wasa vezelrijk of Leksand rogge zuurdesem heel gezond en toch lekker.

Het kiezen van een avocado is erg gemakkelijk als je het eenmaal kunt. Neem hem in de hand en oefen lichte druk uit met de duim. Is er nauwelijks weerstand dan is hij overrijp en dat willen we niet. Is er lichte weerstand dan is hij perfect. Is er flinke weerstand dan is hij geschikt over een tot drie dagen. Is hij hard dan wordt hij misschien nooit rijp—laat maar liggen. Je kunt ook eetrijpe avocado’s kopen, handig voor wie geen delicate gevoeligheid in de duim heeft en iedere avocado zonder omhaal fijn knijpt. Meestal moet je eetrijpe avocado’s dezelfde dag eten, anders bederven ze.

Om nu niet de avocado maar het plezier te bederven nog dit: avocado’s hebben een grote ecologische voetafdruk.

Voetnoten

Voetnoten
1 castilliaans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.